Törmäsimme etnisessä ruokakaupassa tuttuni kanssa, joka kyseni seesam öljyn purkista. Se oli lian iso ja asiakas halusi pienempää. Kauppias kertoi, että purkki kuluu hetkessä perinteisten anjelan (somalialainen lettu) ja ambulan (perinteinen papuruoka) kanssa. Hän kertoi, ettei osaa tehdä niitä perinteisiä ruokia. Kauppias kysyikin no laitatko sitä seesamöljyä sitten puuron sekaan. Neitokainen lähti kaupasta ilman haluamaansa tuotetta. Kauppias voivotteli minulle kuinka nyky somalinuoret ovat kokkaustaidottomia. Sanoin hänelle, ettei asia ihan niinkää ole. On monia jotka osaavat. Suuren karjatalouden ansiosta liharuoka on keskeisessä roolissa somalialaisessa ruokaperinteessa. Banaania syödään myös monen ruuan kanssa.
Omasta mielestäni olen kelpo kokki vaikka itse sanonkin. 12- vuotiaana (Olinko edes sitäkään!) opettajani kysyi osaanko tehdä sambusaa. Vastasin, etten osaa, mutta jonain päivänä osaan ajattelin mielessäni. Olen pienestä asti auttanut äitiä keittiössä ja äiti on pitänytkin huolen, että opin laittamaan ruokaa. Peruskoulun kotitaloustunnilla saimme ylimääräisiä välitunteja, koska teimme hetkessä mitä pyydettiin. Eräs opiskelija toveri sanoikin, että sekoitatte kuin ammattilaiset. Isä on ollut huolissaan turvallisuudesta keittiössä. Keittiössähän suurimmat kodin tapaturmat sattuvat. Olen itsekin ottanut tytöt jo varhaisessa vaiheessa keittiöön apureiksi. Ei muuta kuin kaulin käteen ja hommiin.

Sambusat ovat somalialaisen ruan herkkuja, joita ei noin vain ohiteta. Filotaikina on kotitekoinen eikä vaadi kuin jauhoja, vettä ja suolaa sekä kaulimistaitoa. Taikina käytetään uunissa. Täytteen voi valmistaa mielensä mukaan kalasta, lihasta tai kasviksista. Yleisin täyte on tonnikala, sipuli, paprika ja mausteet oman maun mukaan. Kokoamisen jälkeen sambusa uppopaistetaan.
Elintarvikeväreillä ruoka saadaan näyttämään juhlallisemmalta ja esteettisesti houkuttelevammalta (?)
Omasta mielestäni olen kelpo kokki vaikka itse sanonkin. 12- vuotiaana (Olinko edes sitäkään!) opettajani kysyi osaanko tehdä sambusaa. Vastasin, etten osaa, mutta jonain päivänä osaan ajattelin mielessäni. Olen pienestä asti auttanut äitiä keittiössä ja äiti on pitänytkin huolen, että opin laittamaan ruokaa. Peruskoulun kotitaloustunnilla saimme ylimääräisiä välitunteja, koska teimme hetkessä mitä pyydettiin. Eräs opiskelija toveri sanoikin, että sekoitatte kuin ammattilaiset. Isä on ollut huolissaan turvallisuudesta keittiössä. Keittiössähän suurimmat kodin tapaturmat sattuvat. Olen itsekin ottanut tytöt jo varhaisessa vaiheessa keittiöön apureiksi. Ei muuta kuin kaulin käteen ja hommiin.
![]() |
Salaatti, Värjättyä riisiä&kasviksia, mureaa lammasta ja kanan koipia ja sambus |

Sambusat ovat somalialaisen ruan herkkuja, joita ei noin vain ohiteta. Filotaikina on kotitekoinen eikä vaadi kuin jauhoja, vettä ja suolaa sekä kaulimistaitoa. Taikina käytetään uunissa. Täytteen voi valmistaa mielensä mukaan kalasta, lihasta tai kasviksista. Yleisin täyte on tonnikala, sipuli, paprika ja mausteet oman maun mukaan. Kokoamisen jälkeen sambusa uppopaistetaan.
Elintarvikeväreillä ruoka saadaan näyttämään juhlallisemmalta ja esteettisesti houkuttelevammalta (?)
Kommentit
Lähetä kommentti